Autors publicats

Francesca Laguarda i Darna, poetessa gironina
Llibres publicats:
Sovint m'aturaria en els teus ulls, de Francesca Laguarda i Darna

Sovint m'aturaria en els teus ulls

En acabar de llegir aquest recull, tot complet, com a lectors tenim la sensació d’haver giravoltat sobre una única paraula: essència. Essència de mite, essència de natura, essència de cor. Hem resseguit els versos, estesos en línies, però el pensament dibuixa espirals amb aquests versos com en una escala de cargol gaudiniana i les nostres emocions baixen els graons fins a espais de contemplació, vivència i saviesa. Sota la fressa de «la música de l’aigua reafinant la terra a contragotes»

Francesca Laguarda i Darna

Francesca Laguarda i Darna (Salt, 7 de Gener de 1955).

EN ELLS, LA MEVA BIOGRAFIA :
UN ÀLBUM D’AIGUA (Ajuntament de Salt-1994)
EL TEMPS INDUÏT (1995)
VENEZIA (des de 1999)
D’UNES HORES FENÍCIES (2002)
261 MALÁ STRANA- PRAHA 1 (2004)
LES HORES ACROMÀTIQUES (2005)
POLYHYMNIA (2006)
ESPONGIARI (2007)
GLOPS DE LLUM (2008)
CAMÍ DEL BÀLTIC (2008)
NUS A NUS (2009)
MEDITERRÀNIA PER A SUZANNE (2009)
LA TRISTESA D’ERÍGONE (2010)
EN CARN DE VIDRE (2011)
CARN NUA (2013)
LA LLUM LLEGIDA (2015)
CREC EN DOS DÉUS (Poemes pre-natals per a la Irati i en Pol-2017)
ELS DIES LLARGS (2018)
Si alguna vegada he sabut emocionar m’ho han fet saber a :
L’ALGUER (XVI premi Rafael Sari XVI, 1999/Toquen a vespres)
SANT FELIU DE GUÍXOLS (Premis Margarida Xirgu/Encara Alexandria)
ALGAIDA (premis Castellitx, 2011/Espongiaris)
VILADRAU (XXIX premi Montseny, 2011)

Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (Concord, 12 de juliol de 1817-Concord, 6 de maig de 1862) fou agrimensor, naturalista, conferenciant, fabricant de llapis, assagista i un dels pares fundadors de la literatura estatunidenca.

Va estudiar a Harvard, va voler ser mestre i fundà una escola amb el seu germà John, però el seu veritable ofici, com ell va assegurar-se de recordar, era el d’”inspector de ventades i diluvis”. Va ser empresonat quan va negar-se a pagar els impostos degut a la seva oposició a la guerra de Mèxic i a l’esclavitud als Estats Units. D’aquesta experiència neix l’assaig Desobediència Civil on proposa la insurrecció davant l’estat i la no-violència que tant va influir a figures com Lev Tolstoi, Mohandas Gandhi i Martin Luther King. Però sobretot és conegut per Walden o la vida als boscos, un llibre on sintetitza les seves reflexions al voltant de la vida senzilla en contacte amb la natura a l’estany de Walden, on va estar-hi dos anys a partir del 4 de juliol de 1845.

Els llibres, articles, assaigs, diaris i poesies omplen més de vint volums. Entre les seves contribucions més importants, es troben els seus escrits sobre la història natural i la filosofia, en què anticipa l’ecologia i la història mediambiental, dues de les fonts de l’ecologisme i la teoria del decreixement contemporanis. Una vida intensa i prolífica que es va truncar amb tan sols 44 anys.

Thoreau va morir el 6 de maig de 1862 degut a les complicacions derivades d’una antiga tuberculosi. Instants abans la seva tia Louisa li va preguntà si ja havia fet les paus amb Déu. La seva resposta va ser: “no sabia que ens havien barallat”. Les dues últimes paraules que va poder pronunciar van ser “ant” i “indi”.

Va ser enterrat a la parcel·la de la família Dunbar i, posteriorment, va ser traslladat amb els altres membres difunts de la seva família al cementiri Sleepy Hollow de Concord, Massachusetts.

Henry Thoreau, el pensador salvatge, autor de desobediència civil
Llibres publicats:
Nit i Llum de Lluna - Henry David Thoreau

Nit i llum de Lluna

Nit i llum de Lluna és un dels textos menys coneguts de Thoreau, però també n’és un dels més significatius per com concep l’oposició entre la natura i la societat, a més dels nombrosos temes que, com de costum, planteja de manera tangencial. És interessant tant la relació entre allò natural i allò civil com la reflexió que dedica a la confusió entre el nou i el vell, el que es construeix i el que es destrueix que, com explica en el text, a la nit, sota la llum lunar, es confon.

Júlia Pujolràs Casadevall
Properament:

Moments

MOMENTS és un llibre de relats senzills, propers i quotidians. Són històries humanes en un món, sovint, deshumanitzat. Són un recull de narracions efímeres, fugaces. Són històries nuades a les arrels dels records basats en vivències; en converses forasteres que vaig escoltant d’aquí i d’allà... són frases robades al vent, fortuïtes, que arriben a les meves oïdes casualment.

Júlia Pujolràs Casadevall

Júlia Pujolràs Casadevall, va néixer a Sabadell un 4 de març de 1952. Quan tenia 6 anys es traslladà a França amb la família, on hi visqué durant 8 anys.

Diplomada en professorat Educació General Bàsica, ha estat impartint classes Mestra d’Educació Infantil des de l’any 1971 fins el 2016.

Fou una de les impulsores de la fira del llibre del barri dels escriptors. Des del 2017. També és membre del Consell de Redacció de la revista la Farga (Any 2010) on bimensualment publica alguns dels seus escrits (anteriorment “El Racó de pensar” i actualment “Converses a mitja tarda”).

Ha participat en recitals de poemes amb Les veus de Salt (Teatre municipal de Girona, Teatre de Salt, Casa de cultura les les Bernades i centre d’arts escèniques el Canal de Salt), i també com a Rapsoda a la Cantata “300 anys vencent” de Josep Rosinach, a la Mirona de Salt i a l’Auditori de Girona (2018 -2019).

Gran viatgera, ha anat recollint sensacions i impressions al llarg dels seus viatges.