Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (Concord, 12 de juliol de 1817-Concord, 6 de maig de 1862) fou agrimensor, naturalista, conferenciant, fabricant de llapis, assagista i un dels pares fundadors de la literatura estatunidenca.

Va estudiar a Harvard, va voler ser mestre i fundà una escola amb el seu germà John, però el seu veritable ofici, com ell va assegurar-se de recordar, era el d’”inspector de ventades i diluvis”. Va ser empresonat quan va negar-se a pagar els impostos degut a la seva oposició a la guerra de Mèxic i a l’esclavitud als Estats Units. D’aquesta experiència neix l’assaig Desobediència Civil on proposa la insurrecció davant l’estat i la no-violència que tant va influir a figures com Lev Tolstoi, Mohandas Gandhi i Martin Luther King. Però sobretot és conegut per Walden o la vida als boscos, un llibre on sintetitza les seves reflexions al voltant de la vida senzilla en contacte amb la natura a l’estany de Walden, on va estar-hi dos anys a partir del 4 de juliol de 1845.

Els llibres, articles, assaigs, diaris i poesies omplen més de vint volums. Entre les seves contribucions més importants, es troben els seus escrits sobre la història natural i la filosofia, en què anticipa l’ecologia i la història mediambiental, dues de les fonts de l’ecologisme i la teoria del decreixement contemporanis. Una vida intensa i prolífica que es va truncar amb tan sols 44 anys.

Thoreau va morir el 6 de maig de 1862 degut a les complicacions derivades d’una antiga tuberculosi. Instants abans la seva tia Louisa li va preguntà si ja havia fet les paus amb Déu. La seva resposta va ser: “no sabia que ens havien barallat”. Les dues últimes paraules que va poder pronunciar van ser “ant” i “indi”.

Va ser enterrat a la parcel·la de la família Dunbar i, posteriorment, va ser traslladat amb els altres membres difunts de la seva família al cementiri Sleepy Hollow de Concord, Massachusetts.

Henry Thoreau, el pensador salvatge, autor de desobediència civil
Llibres publicats:
Nit i Llum de Lluna - Henry David Thoreau

Nit i llum de Lluna

Nit i llum de Lluna és un dels textos menys coneguts de Thoreau, però també n’és un dels més significatius per com concep l’oposició entre la natura i la societat, a més dels nombrosos temes que, com de costum, planteja de manera tangencial. És interessant tant la relació entre allò natural i allò civil com la reflexió que dedica a la confusió entre el nou i el vell, el que es construeix i el que es destrueix que, com explica en el text, a la nit, sota la llum lunar, es confon.

Excursions Henry David Thoreau Edicions Reremús Salt 2021 Llibres

Excursions

Alguns dels assajos de Thoreau amb el títol d’Excursions. L’edició recollia, a banda d’una breu biografia de l’autor a càrrec de Ralph Waldo Emerson, els següents nou assajos: Natural History of Massachusetts, A Walk to Wachusett, The Landlord, A Winter Walk, The Succession of the Forest Trees, Walking, Autumnal Tints, Wild Apples i Night and Moonlight. La present publicació recull els cinc assajos d’Excursions que encara no havien estat traduïts al català: Història natural de Massachusetts, Excursió al mont Wachusett, Una excursió d’hivern, Els colors de la tardor i Les pomes silvestres.